Бебешки език и хиперактивност

Здравейте ,Господин Стоилов!
Детето ми е на 3 години и 4 месеца. Имаме проблем с говоренето,казва думи,но и изречения не казва,само прости изречения о рода на -мамо дай ше(шише), дай фафла, виж там. Гледа много английски детски-бейби тв,и от там повтаря английски думички,фона(телефон),люк(виж-и ми посочва нещо),брои на английски до 7. Брои на български до 10,но примерно не иска да повтаря думичките ,които му казваме,повтаря кога пожелае,със звуци обяснява. Говори бебешки работи и включва някоя позанат дума,но със интонация все едно ти обяснява нещо ,но нищо не се разбира. По принцип по цял ден телевизорът е включен,вече ще намаля гледането на телевизия. Контактно дете е,когато отидем някъде,примерно при личен лекар и има много гора,той по всякакъв начин се опитва да привлече внимание,шумен е,не се спира изобщо на едно място,ако има дете веднага отива при него да играят. И в къщи е така ,не се спира,даже когато е седнал пре телевизора,подскача,мърда ръце,крака.Много често му се караме,защото не иска да чуе ,когато му казваме да направи нещо,например да си легне,сърди се. Ако се разхождаме ме дърпа в обратната посока да вървим,и почвам да го дърпам за ръка,а той се тръшка и тръгва да сяда на земята.Изпитва желание,когато ни прегръща да ни щипе едновременно,чак трепери,или ни удря.Незнам това липса на внимание ли е.Общо взето не е податлив на учения.Иска когато реши нещо да се направи или следва тръшкане,скимтене.С желание ходи на градина,контактен е с децата,но не иска да слуша примерно му повтрят по няколко пъти нещо за да го направи,докато се храни става и се разхожда.Моля кажете в какво бъркаме ,във възпитанието ли…в какво?

 

Отговор:

Здравейте,

Без да се видя лично с Вас и детето Ви, трудно бих могъл да дам адекватна обосновка за случващото се и препоръки от моя страна не биха били коректни. От друга страна, изглежда Вие като че ли сте очертала границата на проблематиката, а донякъде и съответните и възможни начини за разрешаване:

  1. Детето гледа изключително много телевизия, която не е на български език: личният контакт с връстници и възрастни е подменен от електронна кутия с картинки. Давайте му да рисува, да строи с Лего, да играе с домашен любимец, да изрязва и конструира с ножица, хартия и лепило. Зная , че е ще е трудно, но аудио- визуалната техника на този етап само отнема, а не дава нищо на сина Ви. Още повече, че телевизорът по никакъв начин не контактува с детето, за да развива неговото лексикално богатство и комуникативни умения.
  2. Синът Ви е своенравен? Чудесно! Това означава, че в бъдеще ще може да си отстоява мнението, но на този етап, все още има да учи, така че преди да поиска нещо, ще му се наложи да направи нещо. Изисквайте от него малки и постижими неща, и когато свикне с тях, ще може да увеличавате изискванията. Когато свърши възложеното му, го поощрете и добавете, че вече може да поиска нещо в замяна. Цялата тази процедура трябва да мине през думите и името на бащата- говорете от негово, а не от свое име.

*За допълнителна информация по темата или за да запишете консултация, моля позвънете на телефон 00359 87 65 151 34

Автор:

Стоилов

Валентин Стоилов е бакалавър по психология, магистър по семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. От 1999 година работи като детски психолог и педагог, от 2002 година и като терапевт към група за индивидуална психоаналитична психодрама. Редовен член е на Българска асоциация по психотерапия и БАПО. Управител на „Детско развитие“ ЕООД. Семеен, баща на тийнейджър.

Your email address will not be published. Required fields are marked *